Paap Pihelgas: "Oma südameasjaks pean Eesti kohvikultuuri arendamist"

Vilistlane: Paap

Paap Pihelgas (25) omandas põhihariduse Ridala Põhikoolis, mille lõpetamise järel alustas ta keskhariduse omandamist Haapsalu Üldgümnaasiumis. Üldharidusõpingutest enam tõmbas noormeest aga töömaailm ning poolteise aasta järel gümnaasiumis otsustas Paap jätkata kokaeriala õpinguid tollases Taebla kutsekeskkoolis.

Huvi kelneritöö vastu avaldus juba põhikooli ajal
Rohkem kui üldõpingud koolis, pakkus Paabule tõsist huvi kelneritöö. Juba 14-aastasena õnnestus tal saada töökoht Fra Mare restoranis, kuhu sõiduks tuli Parila noormehel varastel suvehommikutel võtta ette 10 km-ne rattasõit. Esimesteks töödeks olid laudade koristamised, peagi aga usaldati Paabu hooleks juba ka klientide teenindamine lauas.

Uued väljakutsed baarmenitöös
Kogemuste kasvades hakkas Paap pisitasa tegema tutvust baarmenitööga. Häid oskusi andis töötamine Haapsalu Hotelli baaris kogenud baarmeni käe all. Heaks praktikaks oli ka Haapsalu Kuursaali teenindusjuhi töö, mis oli noorele mehele esimeseks juhtimiskogemuseks. Kuid oma vigadest õpitakse ja täna oskab Paap juba ajale tagasi vaadates hinnata, milliseid juhtimisvigu ta sel ajal tegi. Praegu on tema üheks motoks mõte, et „kõige parem juht on see, kes ise midagi ei tee“. Lahtiseletatuna oskab hea juht näha kõiki ettetulevaid olukordi ja oskab jagada tööd alluvate vahel nii, et kõik sujub probleemideta.

Edukad tulemused kutsevõistlustel
Uuemõisa kolinud Haapsalu Kutsehariduskeskuses sai Paabu teenindusõpetajaks Reelika Eerik (praegu Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidu juhatuse liige), kes treenis ja valmistas Paapu ette ka vabariiklikeks võistlusteks. Lisaks koolis õpitavale peab Paap aga väga oluliseks teenindusalast kogemust, mida ta on omandanud erialase tööga. Et saada heaks teenindajaks, ei piisa ainult koolitundidest ja ettenähtud praktikatest – selleks pead ennast ise ka väga palju arendama.

Edu võistlustel algas juba teise kursuse kevadel, kui Paap saavutas vabariiklikel teenindajate kutsevõistlustel esikoha ja jätkus sügisel, kui ta Toidumessil Aasta Noorkelneriks pärjati. Samal aastal tuli ka suur tunnustus Euroopa Hotelli- ja Restoranikoolide ühenduse AEHT korraldatud võistlustel Iirimaal, kus Paap omandas toitlustuse ja teeninduse võistlusel Food and Service hõbemedali. 2007.a. kevadel toimunud vabariiklikel kutsekoolide võistlustel Pärnus saavutas Paap koos õpingukaaslase Taavi Kuusikuga toiduvalmistamises III koha.

Kokapaberid loovad eelised kelneritöös
Toiduvalmistamise oskusi peab Paap kelnerile väga olulisteks oskusteks – kokaharidus on andnud arusaamise, milline töö toimub tegelikult köögipoolel. Paabu arvates on Eestis väga palju häid kokki ja häid kelnereid, kuid sageli jääb puudulikuks köögi ja teenindussaali vaheline koostöö. Kokahariduse plussiks peab Paap ka oskust nautida ja hinnata head sööki.

Peale kooli lõpetamist töötas Paap mõnda aega restoranis „Öö“ ja sealt juba edasi „Balthasaris“, kus noorel kelneril oli vägagi palju õppida. Tuli oskus planeerida oma tööd ja aega ning pöörata tähelepanu kvaliteedi saavutamisele töös. Eeskujuks olid Eesti parimad sommeljeed, kes sel ajal „Balthasaris“ töötasid ning teeninduskunsti kõrgtaset näitasid.

Baristaoskused arenevad vaid sel alal töötades
Kelneritöös hakkas Paabule huvi pakkuma baristaamet ehk siis kohvi ja kohvijookide valmistamine. Esimeseks töökohaks baristana sai kohvik „Komeet“, kust ta poole aasta pärast juba Eesti meistrivõistlustele kätt proovima läks. Võistlustel osalemine andis hea kogemuse ning teadmise, kui palju tal sel alal veel õppida on. Lisaks meisterlikule kohviserveerimisoskusele peab baristal olema ka väga palju kohvialaseid teadmisi.

Peagi tuli Paabule pakkumine töötamiseks baristana Gourmet Cofee’s, kus ta ka praegu töötab. Iga päev toob uusi võimalusi katsetada, kuidas saavutada parimaid tulemusi kohvi valmistamisel ja serveerimisel.

Paabu arvates võrdub väga hea barista töö väga hea teenindaja ja väga hea sommeljee tööga. Tähtis pole, mida sa teed, vaid et teeksid seda pühendunult. Ise hindab noormees, et ta on oma noore elu 10 tööaasta jooksul need etapid kõik juba läbinud. 2011.a. kevadel toimunud Eesti Baristade Meistrivõistlustel saavutas Paap Pihelgas Eesti Meister 2011 tiitli ja osales ka Euroopa Meistrivõistlustel. Euroopa võistlustel osalemine andis hea võrdlusmomendi enda oskustega ning avardas silmaringi veelgi.

Mis edasi?
Oma südamesooviks peab Paap Eesti kohvikultuuri ja inimeste kohvialast arendamist. Oma töökohas Gourmet Cofee’s on Paabust saanud peabarista, kelle ülesandeks on kohvi ja kohvijookide hindamine ning kvaliteedi tõstmine. Kvaliteedis allahindlust teha ei tohi – iga kliendile pakutav kohv peab olema parim.

Oma töös peab Paap oluliseks kolleegi lausutud sõnu: „Niikaua, kui sa saad aru, et oled rumal, toimub areng. Kui arvad, et tead kõike, siis toimub tagasiminek.“ Need sõnad  ei ole Paabu jaoks lihtsalt kuiv tarkus, vaid õpetus, milles on palju mahlakat sisu.